Všechny naše apartmány a vily disponují plně vybaveným kuchyňským koutem.
Ve všech našich lokalitách můžete využít hned několik restaurací k celodennímu stravování, nebo obchod s potravinami k běžnému nákupu. Např. snídaně v restauraci se pohybuje v ceně od 5 EUR, večeře od 12 EUR (pizza od 6 EUR).
Taktéž vám rádi doporučíme výborné restaurace, agriturisma (farmy), kde můžete ochutnat skvělé místní speciality.
Můžeme vám také ukázat větší obchody s potravinami, kde nakoupíte za stejné ceny jako v Česku, nebo na Slovensku.
Naši hosté velmi rádi a často vyjíždějí na výlety po ostrově, časová flexibilita ohledně stravování proto většině z nich více vyhovuje.
Vyzkoušejte tentokrát změnu, vyměňte all inclusive za volnost a poznávání
Typická jídla na Sardinii
Ostrov Sardinie je součást Itálie, ale přesto je místní kuchyně odlišná.
Na Sardinii můžete ochutnat samozřejmě běžné italské pokrmy, které znáte z pevniny, ovšem sardská kuchyně j docela jiná než nabídka na kontinentální Itálii. Zdejší pastevci, sedláci a rybáři totiž mají své vlastní tradice.
Sardský chléb
Hlavním zdrojem potravy na Sardinii je chléb, jenž tu předstihuje i typické italské těstoviny. V pasteveckých vesnicích ve vnitrozemí, kde se v mnoha rodinách stále ještě peče tradičně doma, se jí křupavý tenký chléb, který Sardiňané nazývají pane carasau nebo pane pistoccu – notový papír.
Těstoviny
Pevnou součástí sardské kuchyně jsou však přece jen těstoviny. Špagety sice pocházejí původně z pevniny, ale na Sardinii se těší taktéž značné popularitě. V každodenním stravování dokonce vytlačují klasické sardské druhy těstovin jako malloreddus, culingionis nebo frmolu, jež většina rodin vyrábí doma.
Pečené sele či jehně
O svátcích a v neděli se na Sardinii konají často velké hostiny pod širým nebem. Potom se lesy táhne libá vůně pečeného selátka nebo jehněte. Celé hodiny před vlastním hodováním se sele nebo jehně napíchne na špíz nad ohněm. Na pečení dohlížejí starší muži, jejichž dlouholeté zkušenosti jsou zárukou křupavé, dozlatova opečené kůrčičky a šťavnatého a voňavého masa. Snítky jalovce, myrty a rozmarýnu vhozené na žhavé uhlíky dodávají pečeni zvláštní aroma. Vlastním kořením jsou však bylinky, které zvíře dříve spásalo na pastvinách.
A carraxiau se jmenuje největší ze sardinských specialit, což je legendární pečení v zemi. Nejdříve se v jámě založí obrovský oheň a pak se na žhavých uhlících pozvolna peče vybraný kus. Tato neobvyklá příprava masa zřejmě pochází z časů, kdy bývaly obvyklé krádeže dobytka. Když si pastevci chtěli pochutnat na cizím jehněti, podpálili kvůli zamaskování nad žhavými uhlíky v jámě vykopané v zemi zdánlivě malý ohýnek. viz dokument ČT
Sýry
Vůně skrovných pastvin bohatých na různé bylinky se skrývá také v sardinských sýrech, jejichž konzistence sahá od krémovité až po tvrdou jako kámen. Především se jedná o sýry ovčí – pecorino. Klasický fiore sardo je pevný ovčí sýr, jenž zraje minimálně šest měsíců. Když je ještě starší, připomíná tak trochu kámen a v této podobě slouží téměř výhradně na strouhání. Každá oblast Sardinie má své typické sýry, ty nejlepší a nejkvalitnější se však vyrábí doma, nebo v místních agriturismech – farmách. Nicméně kvalitní zakoupíte i v běžných obchodech.
Staří Sardiňané z ovčího sýra vyrábí úžasnou specialitu - casu marzu. Sýr je zvláštní tím, že se do něj záměrně nechají naklást larvy mouchy sýrorodky drobné (Piophila casei), které kyselinami ze svého zažívacího traktu rozpouštějí tuky. V konečné fázi je sýr díky nim měkčí a vláčnější. Pojídá se ve vysokém stadiu rozkladu, i s živými larvami. Sardinsky znamená casu marzu "shnilý sýr". V dnešní době je sice zákonem (v EU) zakázaný, ale zato vysoce ceněný. Gurmáni, kteří nejsou zase tak žhavými experimentátory, milují mírné a jemné druhy sýra, jako je dolce sardo, což je máslový sýr z kravského mléka, mírný sýr ricotta – čerstvý sýr připomínající tvaroh nejlépe z ovčího mléka nebo sýr ricotta salata, který má slaně kyselou příchuť.
Sardské sýry patří jednoznačně k těm nejlepším v Evropě.
Ryby
Když se i nepříliš drahé ryby, připravují čerstvě ulovené na dřevěném uhlí, jen lehce okořeněné aromatickými bylinkami a trochou česneku, line se z nich tak omamné aroma, že je dokáže překonat snad už jen vůně pokrmů, které si připravují sami sardinští rybáři. V kvalitních restauracích je však naleznete také.
Med
Květy macchie a planých bylinek jsou pastvou pro včely, které z ní pak vyrábějí hustý a hořký med. Zato včely pasoucí se na eukalyptu a na pomerančových květech produkují naopak řídký a velmi sladký med, jenž se používá na bonbony a mandlové pečivo.
Vína
Místo tradičně vyráběných selských vín, která sardinskému slunci vděčí za 15 až 18 procent alkoholu, dávají dnes vinné sklepy přednost spíše lehkým vínům, jež se dobře hodí k rybím pokrmům a k těstovinám nebo slouží jako aperitiv k předkrmům antipasti. Na Sardinii zdomácněly také severoitalské odrůdy. Převládá trpké červené víno: nejznámější je černofialové Cannonau z Dorgali, Oliena, Ierrzu a Monica z Campidana.
Z bílých vín je to téměř vodově světlý Nuragus z Campidana, slámově žluté Vermentino z Gallury a rovněž Aragosta z Alghera.
Na západě Sardinie se pěstuje několik vynikajících dezertních vín jako např. Mavasia z Bosy, Sorso, Senori a Vernacia z Oristana, sardinské scherry.
Speciality sardinské kuchyně
Acciughe ripiene - čerstvé sardelky s pikantní náplní, zapečené se sýrem a chlebovými drobky
Agnello al finoschietto selvatico - jehněčí ragú s čerstvým planým fenyklem
Agnello al forno - jehněčí maso s bylinkami mírně pečené v troubě
Bottarga - sušené jikry, většinou z cípala, jako předkrm nebo do omáček na těstoviny
Cinghiale - kančí maso
Kordula - klobásy nebo špízy z ovčích nebo kůzlečích vnitřností
Crabiddu - kůzle
Fregula - polévka z pšeničné krupice
Maccarones furriaos - těstoviny s čerstvým sýrem, pokrm pastevců
Malloreddus - sardinský druh těstovin v podobě malých mořských plžů
Pani guttiau - sardinský tenký chléb se solí a olivovým olejem
Papassinus - mandlové pečivo s anýzem, skořicí a hřebíčkem
Pardulas - vafle z křehkého těsta se sladkou nebo pikantní náplní
Pasta e fagioli - hustá fazolová polévka s čerstvými nudlemi
Porceddu - sele upečené na grilu s křupavou kůrčičkou
Ravioli di bietolo - taštičky s lahodnou náplní z ricotty a mangoldu
Sarde alla marinara - sardinky pečené na grilu a marinované s olejem, citronem a různými bylinkami
Seadas noc miele amaro - ravioly s náplní z ricotty s medem
Torta di ricotta - sladký tvarohový dort
Trattaliu - špíz z vnitřností s kousky slaniny
Zuppa gallurese - chlebová polévka s ovčím vývarem a strouhaným sýrem
Zuppa di pesce - sardská rybí polévka s rajčaty a opečenými krajíčky chleba
Zuppa di cozze - sardská polévka z mušlí (slávek) z rajčat a speciálních bylinek